De beste hulp bij het aanstellen van een vertrouwenspersoon met de ondernemingsraad

5 December 2018

Posted in Bedrijven en Bedrijfsleven

Het aanstellen van een vertrouwenspersoon voor een onderneming is voor het management niet altijd even gemakkelijk. Hoe weet je of iemand geschikt is? En laat je iemand van een extern bureau komen of neem je zelf iemand aan? Daarnaast moet de vertrouwenspersoon met de ondernemingsraad worden overlegd. Zij moeten het eens zijn met de aanstelling van de vertrouwenspersoon. Omdat de ondernemingsraad de stem van het personeel representeert is dit ontzettend belangrijk. Het is namelijk je personeel dat gebruik moet gaan maken van de mogelijkheden van een vertrouwenspersoon. Het kan hierbij fijn zijn om advies te krijgen van een onafhankelijke partij. Pas Me kan hierbij die rol vervullen. In dit artikel lees je alles over het aanstellen van een vertrouwenspersoon met de ondernemingsraad.

Advies bij het aanstellen van een vertrouwenspersoon met de ondernemingsraad

Het hebben van een vertrouwenspersoon kan handig zijn wanneer spanningen of conflicten op de werkvloer voorkomen. Je kunt bij het aanstellen zowel intern als extern een persoon voor deze rol kiezen. Bij deze keuze is het altijd nodig om dit te doen met toestemming van de ondernemingsraad. De bestuurder van een organisatie zal altijd toestemming moeten vragen, of je nou een interne of externe vertrouwenspersoon wilt aannemen. Pas Me is een organisatie die je kan helpen met het aanstellen van een vertrouwenspersoon met de ondernemingsraad door het geven van advies. Naast het advies kan Pas Me ook onafhankelijke personen leveren die jij kan aanstellen als vertrouwenspersoon samen met de ondernemingsraad. Deze personen kunnen het management adviseren en kunnen daarnaast ook het personeel voorlichten over allerlei dingen. De vertrouwenspersonen van Pas Me zijn altijd gecertificeerd en maken gebruik van goede vaardigheden als het gaat om mediation. Het advies dat een vertrouwenspersoon kan altijd worden aangepast aan het bedrijf. Misschien spelen er specifieke dingen die moeten worden opgelost. Speelt er niets, maar wil je conflicten en escalatie voorkomen? Dan kan een voorlichting een goed idee zijn voor jouw bedrijf.

De voordelen van een vertrouwenspersoon met de ondernemingsraad

Het aanstellen van een vertrouwenspersoon met de ondernemingsraad kan heel veel voordelen voor het personeel van een bedrijf en kan een positieve invloed hebben op de sfeer van de werkvloer. De werknemers kunnen namelijk altijd bij iemand terecht met al hun problemen binnen of misschien zelfs buiten het bedrijf.

  • Als personeel weet dat ze bij een vertrouwenspersoon terecht kunnen is er een lagere drempel om met problemen naar iemand toe te gaan.
  • Een externe vertrouwenspersoon is veilig. Het personeel weet dan dat ze een laagdrempelig aanspreekpunt hebben dat onpartijdig is. Zo zal je personeel sneller met problemen voor de dag komen en kunnen deze worden opgelost.
  • Door het niet laten escaleren van conflicten kan het bedrijf heel veel ellende bespaard blijven. De vertrouwenspersoon kan hier een grote rol in spelen.
  • De vertrouwenspersoon lost niet alleen conflicten op, maar kan deze ook voorkomen. Als er een nare sfeer of spanning op kantoor hangt kan men daar iets van zeggen tegen de vertrouwenspersoon. Deze kan dan helpen met het voorkomen van een eventueel conflict.
  • De vertrouwenspersoon kan ook voorlichting geven over hoe om moet worden gegaan met meningsverschillen en conflicten. Op die manier kan er al veel zelf opgelost worden.
  • Zonder conflicten is de sfeer op het werk veel fijner. Mensen gaan dan met plezier naar hun werk en er zal wellicht meer en beter werk verricht worden.

Om de andere voordelen zelf te kunnen ontdekken kun je geheel vrijblijvend contact opnemen met PasMe om te bekijken wat er voor jou onderneming mogelijk is. Kijk ook eens op pasme.info voor meer informatie.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn