Het opstellen van een huurcontract.

19 December 2019

Posted in Bedrijven en Bedrijfsleven

Wanneer je op kamers gaat of een nieuwe huisgenoot hebt gevonden is het belangrijk dat alle afspraken in een huurovereenkomst, oftewel een huurcontract, worden vastgelegd. Door middel van een huurcontract kan je de afspraken vastleggen die te maken hebben met de woning zoals de huurprijs, de periode van huur, eventuele regels en de betalingen die voldaan dienen te worden. Bij Rocket Lawyer lees je alles over huurcontracten en wanneer je een bepaald soort huurcontract afsluit. Zeker een kijkje waard!

Allereerst, wat is een huurcontract precies?

Een huurcontract is dus een overeenkomst tussen de huurder en een verhuurder van een zaak, kamer of woning. De verhuurder en huurder spreken in deze overeenkomst af dat de ene partij, de verhuurder, de woning of kamer verhuurt en in gebruik laat nemen in ruil voor een tegenprestatie van de andere partij, de huurder. Dit is meestal in de vorm van een huurprijs, doorgaans maandelijks. 

Er zijn twee soorten overeenkomsten voor een huurcontract, mondeling en schriftelijk. Mondeling? Ja, een huurcontract is ook rechtsgeldig waneer deze mondeling is afgesloten, het enige minpuntje is dat er dan vaak niet is vastgelegd wanneer er wat is afgesproken en dit dus achteraf wanneer er een akkefietje is, niet te bewijzen is. Zeker niet wanneer er geen derde partij aanwezig was bij het maken van de afspraken, een tip: zorg dus altijd voor een getuige wanneer je een mondelinge overeenkomst afsluit, dus ook wanneer het huurcontract mondeling is gedaan. De duur van een huurcontract verschilt, het kan voor bepaalde tijd zijn, dus dat het al vast staat dat je er bijvoorbeeld per drie januari 2020 eruit moet, en een huurcontract voor onbepaalde tijd, als er in een huurcontract staat vermeld dat het voor onbepaalde tijd is betekent dit dat er geen einddatum is, je hebt louter een opzegtermijn waar je je dan aan moet houden wanneer je het huurcontract wil beƫindigen. Een huurder kan met een huurcontract voor onbepaalde tijd dus niet zomaar de huur van de ene op de andere dag opzeggen. De voorkeur van de meeste verhuurders gaat vaak toch uit naar een schriftelijke huurcontract, dit is immers veel betrouwbaarder en geeft altijd antwoord op onenigheden onderling.

Waar bestaat een huurcontract uit?

Een huurcontract is niet alleen afspraak een, afspraak twee, huurprijs en melding bepaald of onbepaald. Er is veel meer wat er in een huurcontract Het opstellen van een huurcontract.dient te staan. Een paar punten die altijd genoemd worden in een huurcontract zijn:

  • Wie is de huurder? Naam voluit.
  • Wie is de verhuurder? Naam voluit.
  • Wat is de huurprijs? (all-in of uitgesplitst in kale huur en servicekosten).
  • Eventuele borg en de hoogte hiervan
  • Het adres en een omschrijving van het gehuurde (hiermee wordt bedoeld hoeveel kamers het pand bijvoorbeeld heeft, woonkamer, badkamer, tuin)
  • De datum van ingang van het huurcontract
  • Het tijdstip wanneer betaald moet worden 
  • Op welke wijze er betaald moet worden (rekening nummer, betalingsomschrijving)
  • Huisregels (wel/niet roken, wel/geen dieren)
  • De handtekening van de huurder
  • De handtekening van de verhuurder
  • Eventueel informatie garantsteller inclusief handtekening (wanneer jij de huur niet kan betalen, wordt de garantsteller ingelicht en dient hij als het ware de huur voor te schieten)
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn